lauantai 28. joulukuuta 2013

Rotujen nimeämissäännöistä

Heppatallinet, tuo aiheiden aarreaitta. Ja nyt sanon tämän ihan suoraan: olen jo pidemmän aikaa ollut ärtynyt billin tavasta tulla joka ikiseen tätä asiaa koskevaan topaan väittämään, että trakehnerit nimetään aina emälinjan mukaan. Kun nimettäisiinkin.
Rotukohtaiset nimeämissäännöt ovat harvoin oikeasti niin helvetin tiukkoja. Toki, suomenhevosen nimi on suomea tai ruotsia ja epäilemättä vastaavia on. Takerrun tässä nyt kuitenkin noihin trakeihin, nämä samaiset raget kun aika pitkälti koskevat kaikkia puoliverirotuja. Nimettiin ne emälinjan tai isänlinjan tai vaikka sitten puhelinlinjan mukaan.

Aloitetaan kuitenkin trakehnereista. Tein tuossa hieman tutkimustyötä ja etsiskelin esimerkkejä. Kyllä, suurin osa trakehnereista oli nimetty emänsä mukaan, mutta linkkailenpa tähän nyt muutaman esimerkin. Yleensähän hevosista listataan isä ja emänisä, mutta listaan tähän mukaan nyt vain, koska kyse on trakehnereista, jotka "nimetään aina emälinjan mukaan".
Bambus (e. Hizina)
Epigraf (e. Alushta)
Nämä ovat vanhoja neuvostolaisia trakehnereja. Siksipä etsiskelin myös uudempia (1990 >) syntyneitä saksalaisia yksilöitä, koska saksalaisethan ne ovat nykyään trakin omineet.

Jade (e. Chibata)
Sargoni (e. Karajse II)
Mico GER (e. Polka VII)
Ruchard (e. Bernina V)
Bakesa (e. Kasa)
Madagascar (e. Corina III)
Pluto 65 (e. Voice of Opera)
Sternchen (e. Minzherz) Joskin tämä tapaus on Sternchen / Minzhstern, kumpi lie se oikea nimi?
Mind you, en edes vaivautunut käymään läpi kaikkia 1990 jälkeen syntyneitä, koska jo tästä näkee, että ei se nyt aina sen emälinjan mukaan mene.

I rest my case. Ei ollut pitkä avautuminen, mutta miksipäs olisi pitänyt. Eiköhän se pointti tullut selväksi tälläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti