maanantai 20. lokakuuta 2014

Orin omistajan oikeudet ja niiden puute

Nousipa tässä mieleeni päivänä muutamana ikivanha kaaos ht.netissä aiheesta "susirajalaiset ovat vittumaisia paskoja kun eväävät astutuksen, vaikka jälkeläisen sivuja ei ole heille lähetetty" eli suomeksi sanottuna "orin omistajalla ei ole oikeuksia varsaan". Ja koska olen kyllästynyt valittamaan laatuarvosteluista ja siitä, miten laiskoja ihmiset ovat, valitan tästä.

Virtuaalimaailmassa orin omistajaa arvostetaan aivan liian vähän. Em. asiasta nousi ht.netissä hirvittävä haloo, ja tämä kaikki vain siksi, että varsan omistaja esitteli varsan sivuja mm. tekstinäyttönä, vaikka meille asti sivuja ei oltu lähetetty missään kohtaa. Yksi kommenteista oli sisällöltään: "olisitte tyytyväisiä, kun ylipäätään saitte sivut jostain!".
No, emmepä ole. Miksi orin omistajan pitäisi tyytyä siihen? Miksi ei saa vaatia sellaista yksinkertaista pikkuasiaa, kuin että orin jälkeläisen sivut lähetetään tarkastettavaksi myös orin omistajalle ennen niiden julkaisua? Pääasiassahan kasvattajalla on sananvalta siihen, onko hevosessa jotain vialla, mutta myös orin omistajalla voi olla sanottavaa. Esimerkiksi orin suku on merkitty väärin, syntymäaika menee orin ikääntymisen kannalta pyllylleen... toki, orin kannalta harvempi asia yleensä voi olla pielessä kuin tamman kannalta, mutta näitä on.

IRL varsaa ei saa rekisteriin orin jälkeläisenä, jos maksuja ja paperisotaa ei ole hoidettu asiallisesti. Oletetaanpa siis, että varsamaksu (= URL varsan sivut) on jäänyt maksamatta (= URL sivut lähettämättä myös orin omistajalle).
 Ja näin on kasvattajalla kätösissään reksiteröimätön lapsukainen, josta ei ole iloa ollenkaan - kukapa ostaisi rekisteröimättömän varsan, paitsi ehkä teini-ikäinen omasta pollesta takapihalle haaveileva likka.

Joopa joo, ottaa ihan oikeasti päähän tällä kertaa tämä asia sen sijaan, että siitä olisi vain kiva rustata provosoitunut teksti. Orin omistajalla on ihan yhtä lailla oikeuksia kuin kasvattajalla tai varsan omistajalla. Se, että sivut pitää hyväksyttää molempien vanhempien omistajilla ei ole iso risti. Etenkin, jos se on ainoa vaatimus orin jälkeläiselle.

Itseltänikin, ja meiltä Susirajasta löytyy useampi ori, jotka eivät ole yleisesti tarjolla jalostukseen. Nämä siksi, koska niiden linjat ovat meille tärkeitä ja haluamme valvoa, että varsat menevät "laadukkaille" omistajille, että nimet menevät yksiin mietelmiemme kanssa (yleensä varsa nimessä ei saa esiintyä tiettyä sanaa ainakaan tietyssä kohdassa) ja yleisesti varsoja. Nämä orit ovat meille erityisen tärkeitä ja siksi myös niiden jälkeläiset ovat tarkan valvonnan alaisina. Jälkeläismäärät eivät meille myöskään ole se ja sama, vaikka IRL orilla voikin helposti olla useampi sata jälkeläistä ja useampi jälkeläinen takaa paremmin suvun jatkuvuuden. Siitä huolimatta.

Minä vaadin orin omistajalle oikeudet. Jos jonkun mielestä on ok, että löytää ihan uuden varsan hevosen rekisterisivulta, niin sehän on mukavaa. Koettakaa kuitenkin ymmärtää, että jotkut haluavat myös orien jälkeläisten pysyvän lapasessaan, älkääkä tulko heille aukomaan "olisitte tyytyväisiä viki viki!!!".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti