maanantai 9. kesäkuuta 2014

Koulutustasot ja tasottomuus

Asia, jota olen pohtinut jo pitkään. Ja puhutaanko blogin epäaktiivisuudesta? En ole jaksanut. On väsyttänyt. Unohdetaan se siis.

Vaikka en halua takertua tässä mihinkään tiettyyn ryhmään, teen sen silti, koska on pakko. Aina välillä, itse asiassa melko usein, tulee virtuaalimaailmassa vastaan täysin järjettömiä koulutustasoja hevosilla. Erityisesti olen törmännyt tähän englannintäysverisillä, jotka jostain kumman syystä hyppäävät järjestään 150-160cm. Siis ihan oikeasti, montako täykkiä niiden luokkien osallistujalistoilla oikeasti pyörii?

Ongelmahan ei sinänsä ole siitä estekorkeudessa, kyllä täysverinenkin varmasti pääsee 150cm esteen yli ihan sujuvasti jos ponnua ja lihasta löytyy perseestä. Ongelmana on se, ettei täysverisellä ole tarvittavaa teknistä osaamista niille radoille. 150-160cm radat on rakennettu jo sen verran vaikeiksi, ettei täykillä niillä suoriteta. Laukkahevoseksi jalostetulla rodulla ei yksinkertaisesti ole sopivaa laukkaa näille radoille, ei myöskään hyppyä. Niitä ei myöskään näe siellä inttiä tai geepeetä suorittamassa, koska eipä niistä oikein siihenkään ole.

Joo joo, tulkaa vain länkyttämään niistä yksittäistapauksista, kyllähän Jappeloupkin - tulette muuten kuulemaan tätä esimerkkiä paljon, se on hyvä esimerkki suoritushevosesta, jolla ei ole laukkaa - voitti olympialaiset ja niinpoispäin. Kyllä issikallekin voi opettaa Pyhän Yrjön asiat ja se voi tehdä ne kotona ihan hyvin. Kyllä lämppärikin voi hypätä sen 140cm ja itse tiedän suomenpienhevosen jolla on vaikeuksitta hypätty 150cm - ratsastajan kanssa. Se nyt vain on silti fakta, että siellä isoilla esteradoilla hyppäävät puoliveriset ja oikeasti vaikeilla kouluradoilla piruetteja tekevät puoliveriset. Ne on jalostettu tekemään sitä, ne sopivat siihen työhön ja ne nyt vain yksinkertaisesti ovat parempia siinä.

Täykit poimin esimerkiksi koska niiden kanssa olen nähnyt kaikkein eniten tätä. Ponien koulutustaso on yleensä suhteellisen realistinen, samoin puoliveristen - vaikka kyllä naurattaa kun sama hevonen pystyy hyppäämään 160cm ratana ja vetelemään gp:tä kouluaitojen sisällä. Mutta kun ihmisellä on 140cm hyppäävä suomenhevonen ollaan yhtäkkiä flippaamassa ympäri, osan mielestä jo 130cm on liikaa. Kun ottaa huomioon, että on myös ex-ravurisuokkeja hyppäämässä 120cm ratoja puoliverisiä vastaan. Tai ainakin ennen oli, kun suomenhevosellakin uskallettiin suorittaa, mutta eipä taas eksytä sinne.

Täysverinen nyt oli hyvä esimerkki tähän. Mutta ihan yhtä lailla ihmettelen kaikkia muitakin rotuja, jotka vetelevät ongelmitta epärealistisilla koulutustasoilla. Kaikki eivät tietenkään harrasta realistisesti vaan lyövät hevosen kisalistallaan tasolle, jossa on tilaa. Ja siitä vain, pitäkää toki ihmeessä myös siellä jättiluokissa loikkivat täykkinne, ahaltekkinne ja vaikka aasian kanankoipikopukkanne. En aio käyttää näitä omaan jalostukseeni, joten eipä se minun persettäni sen suuremmin kutittele.

Sainpahan taas vain yhden avautumisaiheen lisää. Että tällaista tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti